PORSCHE 911 HLS "KLAPPDACH" RENNSPORT COUPE     

Bron: vertaald uit Classic Driver
Photos: Rémi Dargegen

 


PORSCHE 911 HLS "Klappdach" Rennsport Coupé (NL)
Zelfs Google heeft nooit gehoord van deze Porsche 911 HLS
Kan je geloven dat er een Porsche model vandaag geen enkele vermelding op Google heeft?
Dit uniek 911 HLS "Klappdach" exemplaar werd in Engeland gevonden.

Het verhaal van de vergeten Porsche begon in 1964. 
Toen in 1966 de Porsche in zijn standaard vorm naar de afdeling Automotive Engineering aan de Universiteit van Aken zou werd gestuurd met de opdracht deze om te zetten in een 'race-coupé' met een opklapbaar dak. 
Het studie ontwerp lijkt op zijn minst enige inspiratie te halen uit de pure race-Porsche 904, de motorkap leek een beetje op een soort schuifdeel.

Technische tekeningen en een miniatuur model werden vervaardigd door de 
afdeling van de Universiteit van Aken voor de bouw van een volledig nieuwe body. Om het gewicht laag te houden werden veel onderdelen vervaardigd in aluminium, 
met inbegrip van de karakteristieke achterste lamellen en de aangrenzende 'Targa' rolbeugel. 


Het feit dat deze Porsche echte race ambitie had blijkt ook uit de opstelling van de instrumenten op het dashboard, zij werden toegevoegd aan de rechterkant. 
Het hoogtepunt van de studie was ongetwijfeld de scharnierende cockpit luifel, geïntegreerd in gesloten toestand in harmonie met de body lijn. 

Deze een concept car, compleet met een klapdak, werd naar een carrosserie in Würselen gebracht, 
een Duitse stad in het district Aken bij Noord-Rijnland-Westfalen, waar het zijn felle groene kleur kreeg. 
Ook hier werd de modelnaam Porsche HLS toegevoegd in zwarte letters.
Wat er vervolgens gebeurde verklaart waarom het uitschuifbare dak van deze Porsche geen enkele vermelding op Google genereerd. 
Vermoedelijk vond de excentrieke studie geen genade in het hoofdkantoor van Zuffenhausen en werd gewoon geparkeerd op het carrosseriebedrijf en bleef daar staan voor de komende 40 jaar. De wagen stond daar tot 911 expert Manfred Hering werd gevraagd of hij de al lang vergeten Porsche zou kunnen restaureren voor ongeveer 30.000 euro. 
Natuurlijk moest hij neen zeggen, dat was niet mogelijk maar, hij probeerde wel deze unieke Porsche te kopen. Na drie jaar van besprekingen en onderhandelingen kreeg Manfred Hering de kans om het wrak te kopen dat was achtergelaten en blootgesteld aan alle weersinvloeden de laatste vier decennia. De originele motor en een reserve motor waren ontmanteld maar waren bijgevoegd en hadden al die jaren gediend als een huis voor meerdere muizen families.

Manfred Hering heeft concrete plannen voor de toekomst van de auto: "Medio april 2015 wordt de Porsche met uitschuifbaar dak gepresenteerd op de Techno Classic beurs voor de eerste keer.
Daarna zal het model bestudeerd worden zal de restauratie met zoveel mogelijk originele onderdelen worden hersteld.

Bron: vertaald uit Classic Driver
Photos: Rémi Dargegen

 

 

 

 


terug naar de nieuws index
  
   

  

   Copyright © 2015