JANIS JOPLIN'S PORSCHE 356 C    

Bron: North Carolina Art Museum

 


New York 11/12/2015

Een absoluut verkoopsrecord voor Janice Joplin's 356
De verkoop van de Porsche 356C, eigendom van Janice Joplin en uitgevoerd door RM Sotherby's was een enorm succes.

De auto werd gekocht door haar in 1968 en was oorspronkelijk Oyster White. Ze had toen een vriend en kunstenaar, Dave Richards, die de wagen in een psychedelische muurschildering zette genaamd de "Geschiedenis van het Heelal".

Na haar dood in 1970 de auto doorgegeven aan haar broer en zus, als onderdeel van haar landgoed. De painting begon slijtage te vertonen en de auto werd toen grijs gespoten en gebruikt als verplaatsingsmiddel door andere muzikanten voor een periode. In de vroege jaren 90 werd de painting zorgvuldig gerestaureerd aan de hand van originele foto's.In 1995 werd de auto uitgeleend aan de Rock and Roll Hall of Fame, waar hij de volgende 20 jaar zou verblijven voordat er een beslissing werd genomen om hem te verkopen.

De auto ging naar de veiling met een schatting van maximaal $ 500.000, een aanzienlijk bedrag voor een Porsche van dat type. Op de avond van de veiling werd deze Porsche afgehamerd op maar liefst $ 1.760.000 (inclusief kosten).
Dit is  een nieuwe 356 wereldrecord voor dergelijke wagen.

Dat dergelijke auto zo'n hoog bedrag opbrengt is uitzonderlijk omdat ster wagens eerder de neiging hebben om slechts een beperkt effect op de wederverkoop te bepalen.

Het is duidelijk dat de familie van plan om het geld te gebruiken in de richting van goede doelen in verband met het leven van Janis Joplin.


Janis Joplin’s very famous Porsche 356C 
         Porsche 356 Art Car Janis Joplin Homage


Janis Joplin’s beroemde Porsche 356C bevindt zich vandaag in het North Carolina Art Museum.
De Porsche was een onderdeel van haar start naar de bekendheid en één van de eerste cadeaus die ze zich zelf deed wanneer ze geld begon te verdienen in de jaren 1960 in the San Francisco music scene. Het is daar dat de hippie beweging ontstond.

Janet was een raadsel voor zichzelf, arm en geliefd als een zogenaamde uitgehongerde kunstenaar, hoe kon ze dit verenigen door rond te rijden in deze Duitse sportwagen ?
Ze had vele vrienden in de kunst en artistieke wereld die maar wat graag haar Porsche met de hand schilderden.

Art wagens werden een hit en kort nadien begon BMW met een eigen Art Car Collectie. Zo zijn er meer dan 18 BMW Art Cars bekend die de wereld hebben rondgereisd.

Houston heeft een ontluikende kunstwereld dezer dagen en deze Porsche 356 Coupe is een prachtig eerbetoon aan Janis Joplin. Joplin was oorspronkelijk van Texas en zo lopen alle banden mooi in elkaar.

Hetzelfde kan gezegd worden van deze custom-geschilderde Porsche. Alleen van dichtbij kan je de penseelstreken zien, er onder een mooie duidelijke toplaag van de verf.

De getoonde kunstwerken zijn  een beetje koeler dan de eigen 356C van Janis Joplin Porsche maar deze beoordeling is zeer subjectief natuurlijk.

 
   

   

   

   

   

     

 

 

 


terug naar de nieuws index
  
   

  

   Copyright © 2015