PORSCHE 911T 2.4 TARGA - 1972 - Model F met Olieklepje    

   

De zeldzame Porsche 911 - 2.4 laatste model F, gebouwd in 1972 met zeldzaam olieklepje 

Deze 911 met de 2,4 liter motor was de laatste 911 waar Ferdinand PiŽch nog invloed had uitgeoefend als hoofd ontwikkeling bij Porsche voor hij vervolgens verhuisde naar Audi / NSU.

Het mysterie van het olieklepje
Een Porsche ingenieur drukte het mooi uit, Porsche F-modellen zijn niet luchtgekoeld, ze zijn oliegekoeld. Om deze oliekoeling nog efficiŽnter te laten verlopen verplaatsten de Porsche-ingenieurs in het model jaar 1972 de olie vulopening naar buiten.
Dit was bij het 2.4 liter model E, T en S van het modeljaar 1972.  

Er waren natuurlijk ook technische redenen voor de situatie van het olieklepje: de olietank was uit de vuurlinie t.h.v. de achterwielen bij eventueel opwerpende stenen in scherpe bochten, er waren minder oliepeil schommelingen, schade door ongeval werd verminderd en het rijgedrag werd  voorspelbaarder. De olietank heeft een capaciteit van 9 Liter.

Dit olieklepje zat rechts achter de deur van de passagier en zag eruit als een tweede tankklep vlak voor het achterwiel. 
Hierdoor heeft dit olieklepje voor heel wat verwarring gezorgd bij zowel Porsche eigenaren als bij de benzinestations destijds. Er werd geregeld foutief getankt en dit zorgde voor schade aan de motors.
Het olieklepje verdween terug in 1973 en de olievuldop werd terug in de motorruimte geplaatst.


Zeldzaam = Duurder
Porsches met een olieklepje werden door de jaren zeldzamer maar ook duurder. In ieder geval in verhouding tot de totale productie van de klassieke 911 van 1964-1973. 
Er werden redelijk weinig (1963 stuks) Porsche 911 Targa en Coupe modellen met olieklepje geproduceerd in de jaren 1971 en 1972. (*)
Het huidige verschil in prijs in vergelijking met modeljaar 1973 is groot, ondanks dat beide modellen beschikken over de geavanceerde 2,4-liter motor. 
In modeljaar 1972 werd ook het laatste F-model geproduceerd, ook dat maakt dit model met olieklepje extra gegeerd op de verzamelmarkt. Een goede 2,2 liter Porsche van voor 1972 is minder waard dan de 911 met olieklepje omdat hij minder zeldzaam is.


Gevaarlijk olieklepje

De reden voor het snelle verdwijnen van het olieklepje was het foutief vullen met brandstof en meer bepaald door de onkunde van het personeel aan de benzinestations. Destijds werd aan elk tankstation de tank nog gevuld door een bediende.

De dag van vandaag stelt dit probleem zich niet meer omdat dergelijke zeldzame wagens in handen zijn van verzamelaars en met liefde worden behandeld.
Samengevat zijn het unieke verzamelobjecten geworden van hoge waarde, en het is natuurlijk leuk een zeldzame Porsche met olieklepje te bezitten.

* Bron: Porsche 911. De technische documentatie van 1963 - 2012, Motorbuch VerlagOnderstaand model werd volledig gerestaureerd in 2008 en heeft een motorrevisie gehad in 1999.
Er werd een ernstig olielek vastgesteld, de motor zal worden verwijderd en de oorzaak wordt opgezocht en opgelost.

 

 

  Afgebroken bouten uitboren en vervangen 
 

 

 


Terug veel rijplezier met een kurkdroge motor !
   

   


 

  

 

  Copyright © 2013